Maliepaard 'Dąt is Pietje Bell !!

€ 24,99

Extra informatie

Jan Maliepaard Dàt is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van Abkoude, uitg. Pepper Books / Kluitman, 2017, gebonden, 342 pag., plus CD.

 

Wat bezielde de sociaal bewogen Rotterdammer Chris van Abkoude om begin vorige eeuw een kinderboek te schrijven waarmee hij bijna alle volwassenen tegen zich in het harnas joeg? Pietje Bell was vanaf dag 1 enorm populair onder de jonge lezers, net als Van Abkoudes latere roman Kruimeltje. Honderd jaar later behoren deze legendarische kinderboeken tot het literair erfgoed van ons land, maar over de revolutionaire schrijver is veel minder bekend. In deze spraakmakende biografie is het avontuurlijke leven en werk van Chris van Abkoude - vanaf zijn geboorte in 1880 in Rotterdam tot zijn dood in 1960 in de Verenigde Staten - voor het eerst nauwkeurig in beeld gebracht. Het is een meeslepend stuk geschiedschrijving van Oud-Rotterdam, waarbij de biografen het onthutsende beeld schetsen van een bevlogen jonge onderwijzer die door een opeenstapeling van teleurstellingen zijn beroep, zijn geliefde geboortestad, zijn vaderland en uiteindelijk zelfs de 'wereld der volwassenen' de rug toekeerde.

Van Abcoude schreef ook liedjes. Net zoals Pietje Bell: teksten met kwajongensstreken. Bij deze publicatie is een cd gevoegd met een aantal van deze liedjes gezongen door hedendaagse zanges (Frëdërique Spigt, Joris Lutz, Esther Hart e.a.

Een impressie staat op youtube:  

https://www.youtube.com/watch?v=0AfKjOjD-Gc&feature=youtu.be

Een interview met de auteur - Jan Maliepaard - staat in het Algemeen Dagblad van zaterdag 21 oktober 2017